ŘEKLI O VŮNÍCH VÍNA

Před rokem jsem manželovi koupila sadu Vůně vína, Master Kit. Musím říct, že i když jsem dříve myslela, že ve víně nedokážu cítit žádnou konkrétní vůni, dnes je dokážu většinou rozlišovat.
Marie Roučková, Praha 5

Koupil jsem si na prvního máje na Vašem stánku ve Svatováclavské vinici sadu růžových vín. Překvapilo mne, jak rychle dokážu v růžových vínech vůně najít. 
Radek Drašar, Mladá Boleslav

Co se týče sady Vady vína, skutečně mi pomáhají orientovat se. Rozeznat správně vadu není složité, ale chce to cvik. Když dnes degustuji víno, jsem si mnohem jistější.
Petr Valchář, sommelier, Brno

Když jsem poprvé u kamaráda viděl sadu Vůně vína, moc jsem nechápal, o co jde. Když mi vysvětlil, že je to vlastně učebnice vůní a že s ní dokážu jednoduše nacházet vůně ve víně...je to super!!!
Karel Vydra, Děčín

Přítel nedávno přinesl Vůně vína. Poznávání vůní mne hned chytlo. Dokonce vůně používáme jako společenskou hru, když dorazí návštěva. Možná Vám přibudou další zákazníci. Díky.
Míša Lizlerová, Praha 9

MÉDIA A VŮNĚ VÍNA

 

Víno má vonět...
HN - víkend 18. března 2011

 

Mistrovství vůně vína
Česká televize 14. září 2010

Jak voní víno
Žena a život, červen 2010

 

Tajemství vína
Svět ženy, červen 2010


Vína budou lidé poznávat dle vůní
idnes, 20. 4 2010

Vůně vína - J. Machovec, J. Hort
Dobré ráno s ČT, 3. 5. 2010

Jak nám voní víno?
MF Plus, 4/2010

Le Nez Du Vin pro naše vína
Wine & Degustation, 4/2010

Veletrh vín potěší všechny smysly
Právo, 22. 4. 2010

VYBERTE SI PRODUKT

NOVINKA!!!

54 VŮNĚ WHISKY

PRODUKTY VŮNĚ VÍNA


 

 


Trénujeme čich

Čich je vůbec nejostřejším smyslovým orgánem člověka. Schopnost rozeznávat vůně a zápachy souvisela historicky s nutností rozeznat čerstvou potravu od zkažené. V moderní společnosti však závisí náš život spíše na zraku a sluchu než na čichu – pokud včas neucítíte automobil, pravděpodobně se vám nic nestane. Horší je, když jej nezahlédnete. Protože se snižuje význam čichu jako smyslu, má mnoho lidí pocit, že vůně a zápachy nevnímá a nedokáže se v nich orientovat. Nos a celé čichové ústrojí je však možné trénovat.

Jak to funguje?

To, co vnímáme jako vůně, způsobují vlastně drobné molekuly různých sloučenin, které se v proudu vzduch dostanou k čichový čidlům v nose. Molekula, obrazně řečeno, dopadne na čichovou buňku (každá čichová buňka má receptor právě jen pro jeden jediný typ molekuly). Pokud je tato pozice na buňce obsazena, nos vyšle signál k mozku, který jej vyhodnotí například jako vůni banánu.

Čichem přitom vnímáme vůně ve dvou úrovních. Pokud přičichnete ke květu nebo ke sklence vína, proud vzduchu zanese vonné molekuly k výstelce nosu tvořené čichovými buňkami (tzv. ortonazální vnímání). Pokud se vína napijete, vonné molekuly putují do nosu přes nosohltan při polknutí (retronazální vnímání). Právě při vnímání vůní vína jsou oba dva způsoby vnímání stejně důležité a pomáhají nám vytvořit si o víně jasný obraz.

Trénink, jedině trénink

Je jen velmi málo lidí, kteří trpí ztrátou čichu (anosmie). Většina lidí vůně vnímá, pouze je nedokáže správně zařadit. K tomu, aby se člověk naučil správnému rozeznávání vůní, potřebuje trénink. Aby bylo trénování co nejjednodušší a nejúčinnější, k tomu slouží sady Vůně vína – Le Nez du Vin.